Ιδού το δίλημμα! Είτε πρόκειται για κάποιο δικό σου απόκτημα είτε για «κληρονομιά» από αγαπημένο σου πρόσωπο, τα παλιά έπιπλα μπορούν πολλές φορές να εξελιχθούν σε βραχνά για τον ιδιοκτήτη τους ή και σε μικρούς θησαυρούς, αν αξιοποιηθούν σωστά. Συχνά, το κόστος επισκευής των επίπλων αυτών φτάνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το κόστος ενός καινούργιου, ενώ από την άλλη, η διαδικασία για να απαλλαγείς από αυτά μπορεί να είναι χρονοβόρα και κουραστική.

Δες λοιπόν παρακάτω τι πρέπει να κάνεις πριν πάρεις την οποιαδήποτε απόφαση:

Ξανασκέψου τον χώρο σου

Πώς φαντάζεσαι την νέα εικόνα του χώρου σου; Φταίει το έπιπλο ή μήπως το χρώμα ή/και το ύφασμά του; Σε ενδιαφέρει ο χώρος σου εκτός από οπτικά να αλλάξει και «χωροταξικά»; Αν ναι, τότε μάλλον η λύση του καινούργιου επίπλου είναι ιδανική για εσένα.

Δώσε αξία

Αν από την άλλη τα έπιπλα σου έχουν απλά χάσει την λάμψη τους, ήρθε η ώρα να σκεφτείς πώς μπορείς να τα κάνεις να ξαναζωντανέψουν. Ειδικά αν πρόκειται για χειροποίητες κατασκευές παλαιότερων ετών, πού σήμερα σίγουρα είναι ανεκτίμητες. Η αλλαγή χρώματος στα ξύλα αλλά και η αντικατάσταση του υφάσματος μπορούν να σου εγγυηθούν ότι το αγαπημένο σου έπιπλο θα μεταμορφωθεί σε μοναδικό δημιούργημα.

Τόλμησε να συνδυάσεις ζωηρά χρώματα ακόμα και για τις πιο κλασσικές κατασκευές (π.χ ροζ και ασημί σε σκαλιστό καναπέ) και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Δώσε λοιπόν αξία σε ό,τι αγαπάς και σίγουρα δεν θα χάσεις!

Σκέψου το περιβάλλον

Πριν βιαστείς να ξεφορτωθείς τα παλιά σου έπιπλα, σκέψου πώς θα μπορούσες και εσύ να συμβάλλεις στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον. Μήπως, δωρίζοντας τα, καταλήξουν τελικά στα σκουπίδια; Έχει παρατηρηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των επίπλων που προέρχονται από κάποιου είδους ανακαίνιση, καταλήγουν τελικά σε χωματερές και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, έχεις αναλογιστεί ότι οι περιβαλλοντικοί πόροι που απαιτούνται για την κατασκευή ενός νέου επίπλου είναι πολύ περισσότεροι από ότι χρειάζεται για την επισκευή ενός ήδη υπάρχοντος; Υπολόγισε κοπές δέντρων, επεξεργασία κορμών, πολτοποίηση κύλου κοκ…. Βεβαιώσου λοιπόν ότι έχεις εξαντλήσει κάθε εναλλακτική, για το καλό όλων μας.