Ήρθε η ώρα να αγοράσεις καινούργιο στρώμα. Και αρχίζεις την online έρευνα, ενώ στην οθόνη σου έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται άπειρες διαφημίσεις για «ορθοπεδικό», «ανατομικό» και κάθε είδος στρώματος. Δώσε προσοχή παρακάτω, γιατί τα πράγματα ίσως να μην είναι έτσι όπως φαίνονται.

Επένδυσε στην ξεκούρασή σου

Συχνά αναφερόμαστε στο στρώμα σαν ένα ακόμα είδος για το σπίτι. Έχεις όμως σκεφτεί πως το σχεδόν το 1/3 της ημέρας σου το περνάς σε αυτό; Ο ύπνος είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου και όχι επιλογή. Για αυτό, καθετί που σχετίζεται με αυτόν, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι απλά σαν μια ακόμα αγορα. Αν επενδύεις να αγοράσεις ένα καλό ζευγάρι παπούτσια επειδή τα φοράς όλη μέρα, μήπως είναι η στιγμή να επενδύσεις και στο στρώμα που θα φιλοξενεί το σώμα σου κάθε βράδυ;

Ο μύθος του σκληρού στρώματος

Σίγουρα από την εποχή των γονιών σου άκουγες ότι «σωστό στρώμα είναι το σκληρό στρώμα». Και λογικά, κοιμόσουν σε ένα άκαμπτο, στιβαρό στρώμα, με αίσθηση κοντινή με…του δαπέδου! Και κάπως έτσι «θα ισιώσει η σπονδυλική σου στήλη». Η διαφορά είναι ότι η σπονδυλική μας στήλη έχει καμπύλη και άρα οποιαδήποτε προσπάθεια να την φέρουμε σε ευθεία θέση, μάλλον την τραυματίζει. Όταν ξαπλώνουμε σε σκληρή, άκαμπτη, μη ελαστική επιφάνεια, η σπονδυλική μας στήλη πιέζεται να αποβάλλει την φυσική καμπυλότητά της και να μετατραπεί σε μια ευθεία. Γεγονός που προκαλεί πόνους και ενοχλήσεις. Το σκληρό στρώμα που δεν αγκαλιάζει, δεν προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος τραυματίζει την σπονδυλική μας στήλη, που αποτελεί τον κορμό στήριξης όλου του σώματος.

Το στρώμα δεν αρκεί

Η επιλογή του καλύτερου στρώματος από μόνη της δεν είναι αρκετή. Βεβαιώσου ότι το μαξιλάρι που χρησιμοποιείς είναι κατάλληλο για το ύψος, τα κιλά και τον σωματότυπό σου. Το σωστό μαξιλάρι θα πρέπει να στηρίζει την καμπύλη του αυχένα, χωρίς να πιέζει. Σημαντικό είναι να κρατάει το κεφάλι σου σε τέτοιο ύψος, ώστε να βρίσκεται στην ευθεία με το υπόλοιπο σώμα (ούτε πιο χαμηλά, ούτε πιο ψηλά)

Το ακριβό δεν είναι πάντα και καλό

Λίγο πολύ γνωρίζεις σίγουρα τις εταιρείες που κατασκευάζουν στρώματα. Πριν καταλήξεις στο στρώμα που θες, βεβαιώσου ότι έχεις δοκιμάσει στρώματα όχι μόνο των μεγάλων, γνωστών εταιρειών του κλάδου αλλά και στρώματα λιγότερο γνωστών βιομηχανιων, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα «ακριβά» των διάσημων εταιρειών. Μπορεί να εκπλαγείς από το πόσο πιο οικονομικά μπορεί να στοιχίζει ένα στρώμα με τα ανάλογα υλικά, που ανήκει σε μια εταιρεία λιγότερο «διάσημη» στο ευρύ κοινό.

Προστάτεψέ το!

Το στρώμα είναι ίσως το μοναδικό είδος με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά και μάλιστα για χρόνια και όμως δεν μπορεί να πλυθεί. Τόσο η επιφάνεια όσο και το εσωτερικό του μπορεί να συγκεντρώσουν χιλιάδες μικροοργανισμούς, όπως ακάρεα, σκόνη κλπ που μπορεί να καταστούν επιβλαβή για την υγεία σου.

Τα σεντόνια και τα λευκά είδη γενικώς, δεν είναι αρκετά για να προστατέψουν το στρώμα σου. Είναι σημαντικό να προστατέψεις την νέα σου επένδυση με ειδικά προστατευτικά καλύμματα που θα κρατήσουν μακριά από το στρώμα σου τον ιδρώτα και τα υπόλοιπα σωματικά υγρά.  Ενημερώσου για τους διαφορετικούς τύπους προστατευτικών που προσφέρει κάθε εταιρεία και επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες. Έτσι το νέο σου απόκτημα θα παραμείνει υγιεινό και ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Σε γερές βάσεις

Σημαντικό ρόλο στην απόδοση του νέου σου στρώματος παίζει και η επιφάνεια στην οποία πατά. Είναι σημαντικό το νέο σου στρώμα να πατάει σε μια σταθερή, σωστή επιφάνεια για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα προκληθούν βλάβες στα υλικά του. Προτίμησε βάση υπόστρωμα ή αν το κρεβάτι σου είναι έτσι κατασκευασμένο, τοποθέτησε τελάρο με εύκαμπτες λάττες, οι οποίες στηρίζουν το στρώμα, χωρίς να το πιέζουν. Απόφυγε να τοποθετήσεις το νέο σου στρώμα σε σκληρές και αιχμηρές επιφάνειες (π.χ σωμιέ) ή πάνω στις παλιές ξύλινες τάβλες, που εύκολα σκευρώνουν και απομακρύνονται η μία από την άλλη. Τέλος, η ενιαία επιφάνεια ξύλου (MDF) ή ακόμα και το πάτωμα, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βάση στήριξης του στρώματός σου, δίνοντάς του ωστόσο μια πιο «σκληρή» αίσθηση.