Αν το πρωινό ξύπνημα σου έχει γίνει βραχνάς, αν ενώ πέφτεις στο κρεβάτι, στριφογυρνάς για ώρα, αν η ενέργειά σου μοιάζει με τελειωμένης μπαταρίας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τις συνήθειές σου πριν τον ύπνο. Δες παρακάτω 5 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις, για έναν καλό βραδινό ύπνο.

  1. Περιόρισε την χρήση κινητού ή οποιασδήποτε συσκευής που εκπέμπει φως (τηλεόραση, Tablet, λαπτοπ κλπ) τουλάχιστον 1 ώρα πριν πέσεις για ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως που εκπέμπουν υπολογιστές, κινητά και οι λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, που σε βοηθά να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς πιο εύκολα.
  2. Απόφυγε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, αφού περιέχουν καφεΐνη που αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και ενέργειας στο σώμα, που μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από το κρεβάτι, για ώρες. Επιπλέον, η καφεΐνη καταστέλλει την αδενοσίνη, ουσίας που προκαλεί την νύστα και τον ύπνο και μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό βαθύ ύπνου.
  3. Ρύθμισε την θερμοκρασία στο δωμάτιο, στα δικά σου «φυσιολογικά» επίπεδα. Είναι σημαντικό ο χώρος να μην έχει πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού κάτι τέτοιο θα εμποδίσει τον οργανισμό να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.
  4. Γίνε «αντικοινωνικός»! Ναι, μπορεί να πιστεύεις ότι ένα μήνυμα σε έναν φίλο μπορεί να ενοχλήσει λιγότερο από ότι ένα τηλεφώνημα, οι πιθανότητες όμως να ξεκινήσει μια συζήτηση, που θα σε κρατήσει ξύπνιο είναι μεγάλες. Για να μην μπεις σε πειρασμό, χαμήλωσε το τηλέφωνό σου ή (ιδανικά) άφησέ το σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού.
  5. Απόφυγε οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να «ενθουσιαστείς». Ναι, το να διαβάσεις στο κρεβάτι ένα βιβλίο μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητικό στο να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Αν όμως σε κρατά σε αγωνία και αποσπά όλη σου την προσοχή, τότε μάλλον θα δυσκολευτείς να πέσεις για ύπνο.