Καθημερινά ακούς για ανακύκλωση, βιώσιμη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πλήθος άλλων ενεργειών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Τι γίνεται όμως με τα λεγόμενα «διαρκή αγαθά» και πώς αυτά μπορούν να «ανακυκλωθούν»;

Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 12 εκ. τόνοι επίπλων*. Από αυτά, ανακυκλώνεται μόνο ένα μικρό ποσοστό, κυρίως εξαιτίας της δυσκολίας στον διαχωρισμό των υλικών από τα οποία αποτελούνται.

Το 80% των επίπλων που παράγονται κάθε χρόνο καταλήγει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Η διαδικασία καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη βεβαίως, όταν τα  έπιπλα που πρόκειται να επεξεργαστούνε είναι καναπέδες ή και στρώματα, τα οποία απαιτούν την απομάκρυνση όλων των επιμέρους υλικών κατασκευής τους (π.χ υφάσματα, αφρώδη υλικά, ελατήρια κ.α). Κατά συνέπεια, περισσότερα από 9 εκ. τόνοι επίπλων καταλήγουν κάθε χρόνο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Ήταν όμως πάντα τα πράγματα έτσι;

Αν γυρίσουμε τον χρόνο μερικά χρόνια πίσω θα δούμε πως τα έπιπλα όπως και πολλά άλλα αγαθά (διαρκή ή και καταναλωτικά) παράγονταν στο παρελθόν σε πολύ μικρότερες ποσότητες μεν, υψηλότερη ποιότητα δε. Στο πρότυπο του λεγόμενου «fast fashion» που καθιέρωσαν οι παγκόσμιες αλυσίδες ρούχων, η μαζικοποίηση παραγωγής επίπλων επιτάσσει φθηνά έπιπλα, με πρώτες ύλες αμφιβόλου ποιότητας και χαμηλό κόστος παραγωγής, που επιτρέπει – επιβάλλει  στον αγοραστή τους να τα αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα; Εκατομμύρια τόνοι επίπλων να βρίσκονται πεταμένοι κάθε χρόνο σε πεζοδρόμια, χωράφια, την ύπαιθρο και τους XYTA, επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον, αφού το μεγαλύτερο μέρος από τα υλικά τους θα παραμείνει αναλλοίωτο για χρόνια.

Επειδή λοιπόν κάθε κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος μετράει, προτίμησε να δώσεις ζωή στα αγαπημένα σου έπιπλα μέσα από την Υπηρεσία Επισκευής & Αποκατάστασης Επίπλων που σου προσφέρουμε και θα δώσει αξία σε ό,τι αγαπάς.

Αν από την άλλη, ενδιαφέρεσαι αποκλειστικά για καινούργια έπιπλα, ρίξε μια γρήγορη ματιά στα προϊόντα μας ή επικοινώνησε μαζί μας, για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τα ιδανικά έπιπλα για τον δικό σου χώρο.

*τα στοιχεία αφορούν στην περιοχή της Αμερικής.